6 Aralık 2015 Pazar

Ali Mete'nin Mekanı

Hamileliğimin 16. Haftasında bir oğlumuz olduğunu öğrendiğimde; ‘hayır, oğlumun hiç bir şeyi mavi olmayacak’ demiştim. Hani kız bebek olunca her şey pembe, erkek bebek olunca her şey mavi olur ya. O kadar çok renk varken maviye mecbur olmam diye düşünmüştüm ama evdeki hesap çarşıya uymadı oğlumun boncuk gözleri dahil birçok şeyi mavi oldu :)


Pinterestte pinlediğim bebek odaları telefonumda, başladım bebek mağazalarını, mobilyacıları gezmeye. Ama yok, benim pinlediğim hiç bir şey bu mağazalarda yok.  Hatta her mağazada birbirinin aynısı 4-5 alternatif var sadece markalar değişiyor. Bebek erkek olduğu için ya kaptan olmak zorunda, ya pilot ya da şoför, en iyi ihtimalle hayvan sever. Üstelik minicik bebeklere koca koca mobilyalar, neymiş efendim 18 yaşına gelince bile bu yatağa sığabilir, gardıroba kıyafetlerini asabilirmiş. İyi de ben bunlardan bir yatak bir dolap alsam odaya başka bir şey koyamam ki :( Ayrıca kim 18 yaşına kadar aynı bebek odasını kullanmış ki :)

Her mağazadan koca göbeğim önümde, asık suratla çıkıyor, oğlumun hayal ettiğim gibi bir odası olmayacağını düşündükçe suratımı daha bir asıyordum. Aslında istediğim bulunmaz hint kumaşı seviyesinde bir tasarım değildi; düz, beyaz, sade hatta sapsade, oğlum gibi minicik şeyler arıyordum. Sonunda aradığımı, mobilya için değil aksesuar için baktığım yerde, evet doğru bildiniz ‘evimizin her şeyi ikea’ da buldum. Sadece bir bebeğin ihtiyacı olanlar, ihtiyacı olabilecek boyutta tasarlanmış, ne eksik ne fazla. Biz karyola ve gardıropta Hensvik serisini, şifonyerde ise Malm serisini tercih ettik. Aynı serilerin enine ve boyuna farklı boyutları da var, mutlaka içlerinden biri evinizdeki boşluklara cuk diye oturcaktır.


Mobilyaları bulunca biraz moralim toparlanmıştı. Hemen sonra pinterestte gördüğüm pastel boyalarla boyanmış gibi ev motifleri ile huzur veren duvar kağıdını tesadüfen Evmanya’da buldum. Sonra Modoko’daki çocuk mobilyalarını gezerken aklımın bir köşesine yazdığım Meltem Mobilya’daki emzirme koltuğu da odamıza eklenip, bir de babamız duvarlarımızı soft bir mavi tonu ile boyayınca ‘evet’ dedim, ‘galiba olacak bu iş’ :)

Aklında soru işareti olanlar için minik bir parantez açmak istiyorum; emzirme koltuğu konusunda gerekli mi gereksiz mi diye çok kararsızdım. Odamız zaten küçük olduğu için gereksiz ufak bir parça bile olsun istemiyordum. Ama değil Ali Mete’nin odası için, evimiz için en gerekli şeymiş meğersem. Çok rahat çok! Bir emzirme koltuğundan çok daha fazlası, inanılmaz dinlendirici. Evde sıraya giriyoruz koltuğa oturmak için :)  (Bu baya uzun bi’ parantez oldu :) )


Gardırop kulplarımızı Zara Home’daki mavi yıldız kulplar ile değiştirdik.  Emzirme koltuğumuzun yanındaki boşluğu ise yine Ikea’nın Hemnes serisinden zarif bir komodin ile tamamladık.


Yatak koruyucumuzun kumaşını yine duvar kağıdı gibi ev motifleri ağırlıklı bir modelden tercih ettik, kumaşı Pastela Home’dan aldık, Ali Mete’nin halası onun için özenle dikti hatta kalan kumaş parçalarından karyolaya aksesuar olarak iki de şirin papyon dikti :)



Ardından hamileliğimin başından beri hediye gelen minik sevimli aksesuarları sergilemek için duvar rafı arayışına girdim. Ancak ne model olarak beğenebildim, ne de ölçü olarak aksesuarlarımıza uygun bir ölçüde bulabildik. Yine pinterestte gezinirken biri iki katlı diğeri tek katlı iki minik ev şeklinde raf gördüm. Dümdüz, beyaz hiçbir özelliği olmayan iki ev ama sanki yuva gibi, o kadar beğendim ki. Beğendim beğenmesine ama satışını yapan bir site bulamadım. Aksesuarlarımızın sığabileceği boyutları hesaplayıp özel yaptırabileceğim bir yer arayışına girdim. Bulduğumda da rafları yaptırmakla kalmayıp hayalimdeki avizeyi de yapmaları ile mutluluktan ayaklarımın yerden kesilmesi bir oldu :) Raf için gösterdiğim görselin aynısını, istediğim ölçülerde yaptılar. Ama avize aşaması gerçekten çok keyifliydi. Duvar kağıdındaki ev motiflerinin benzerlerini çizdik, önce daire, sonra kare derken altıgen bir boyutta karar kıldık. Sonra parçalar yapışmış ve ahşap rengi olarak  avize ve rafları teslim aldık, onları beyaza çevirmek ise babamıza kaldı. Sonucunda ışıklar yandığında çok tatlı ışık saçan yuva gibi bir avizemiz oldu. Evet, dünyanın en iyi avize tasarımı ortaya çıkmadı ama ne yalan söyleyeyim bu avizeden sadece ve sadece oğlumun odasında olduğu düşüncesi beni mutlu ediyor :)


Evlilik hazırlığı yapanlar bilir her şey alınır, bulunur, dizilir ama iş dünyanın en zor seçimleri olan avize ve halıda tıkanır. Avizeyi, rafları yapan cnc ustamız çözdüğünden tek sorunumuz halı kalmıştı. Tabiki hayal ettiğim halıyı baktığım çocuk halıları arasında bulamadım, onu da özel yaptırabileceğim bir yer arayışına girdim. Yine pinterestte beğendiğim bir modelin sadece renklerini değiştirerek odada boş kalan alanın ölçüsüne göre Model Halı’ya yaptırdık. Tam istediğimiz gibi ve çok kısa sürede teslim ettiler.


Sıra geldi tül ve perdeye. Odada birçok şey hareketli olduğu için tülü dümdüz klasik beyaz olanlardan tercih ettim. Perde ise birkaç kez internetten sipariş verip, fotoğrafta göründüğü gibi olmadığı için iade ettikten sonra kumaş seçip özel diktirmeye karar verdim. Gri-beyaz puantiyeli bir kumaş seçtim, artan kumaşlarla dikilen iki minik yer minderi de bonus oldu.


Odanın diğer eksiklerini tamamlamak en kolayı oldu çünkü zaten Ali Mete henüz yokken, hatta fikri bile ortada yokken bir çocuğum olduğunda doğum panosunu Sevgili Özge Hürcan’a yaptıracağıma ve Sevgili Ayşegül Özdemir’in fotoğrafladığı yenidoğan fotoğraflardan minik kanvas tablolar yaptıracağıma karar vermiştim. :)   Kanvas tabloları Plus Canvas’ta yaptırdık ve bu duvarı doğum panosu gibi halat askısı olan English Home’dan aldığımız beyaz bir yıldız ile tamamladık.



Yerdeki son iki eşyamızdan kirli sepeti Koçtaş’tan, beyaz çuval ise Ali Mete’ye halasının Chakra’dan aldığı banyo havlusunun hediye paketi :) İçini Ali Mete’nin küçük kıyafetleri ile doldurup, bağcığını bağladım ve yere bıraktım çünkü sadece bir hediye paketi olmak için fazla tatlıydı :)

Ve sonunda bitti. Başlarken hiçbir şey mavi olmayacak dediğimiz odamızı mavi, beyaz ve gri tonları ile dekore ettik. Tabi bu arada Ali Mete 4 aylık minik bir adam oldu J İşte burası evimizin en huzurlu odası, Ali Mete’nin mekanı oldu..

Not: Yukarıda okumuş olduğunuz post Zeynep'in Evi için hazırlanmış ve orada yayınlanmıştır. 



2 yorum:

  1. Çok güzel olmuş odanız, mutlu ve sağlıklı günlerde kullanın inşallah:) Rafları İstanbul'da mı yaptırdınız, nereye sipariş verdiniz? Benim aklımda da özel bir raf var ama istediğim gibi bir yer bulamamıştım.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Çok teşekkür ederiz:)
    Ümraniye Şerifali'de Emre CNC'de yaptırdım

    YanıtlaSil