10 Aralık 2015 Perşembe

Yılbaşı Tavuğu veya Tavuk Dolma

Yılbaşı tavuğu da neyin nesi? Hindi değil miydi o? diye sorabilirsiniz, hemen cevap vereyim.
1- Aramızda hindi eti sevmeyen olabilir, benim gibi
2- Hindiler oldukça büyük oluyor, az kişi ile bir kutlama yapacaksanız, yemeğinizin ziyan olmaması için tavukların boyutları daha ideal oluyor.


Öncelikle fotoğraf çok eski ve hiç estetik değil, bu yıl yenisini yaparsak görsel değişimi yapacağım, yılbaşı öncesi kendim ve yapmak isteyenler için tarif şuracıkta dursun diye paylaşıyorum, 2-3 haftacık idare edin :)

Malzemeler;

- 1 bütün tavuk
-1 su bardağı pirinç
-1/2 su bardağı zeytin yağı
- 1 küçük kuru soğan
-2 yemek kaşığı kuş üzümü
-2 yemek kaşığı çam fıstığı
- 1 tutam maydanoz
-Tarçın
- 1 adet kesme şeker
- Tuz
-Yenibahar
-Karabibiber

Zeytinyağını tavaya alın,  soğanı ve çam fıstıklarını ekleyin ve fıstıkların rengi pembeleşene kadar kavurun. Ardından pirinçleri ekleyin, birkaç dakika daha kavurun, kuş üzümlerini ve baharatları da ekledikten sonra 1 su bardağı su ile pişirin. Ocaktan aldıktan sonra ince kıyılmış maydanozları ekleyerek soğumaya bırakın. Bu arada tavuğu içini doldurmak için hazırlamanız gerekiyor, ayak kısımları var ya, hani but diye satılan bölümün ucu oluyor, hah işte oradaki deri kısımlarına bıçakla birer çizik atın ki içini doldurduktan sonra oralardan düğüm yapalım, dolmamız açılıp içi dökülmesin :) Tavuğumuz dolmaya hazırsa ılıyan iç harç ile doldurun ve çizik attığımız yerden butları çapraz olarak birleştirin. 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 2 saat pişirin.

Üzeri nar gibi kızarsın diye tavuğun tepsiye sızan suyunu arada bir üzerine süren, tereyağı takviyesi yapan, limon suyu-tuz-şeker ile terbiye yapıp fırına vermeden üzerine sürenler oluyor ama ben gerek duymadım. Takviye bir şey yapmasanız da kendiliğinden kızarıyor zaten. 

İç pilavı malzemelerini damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz veya tamamen farklı bir pilav ile kombinleyebilirsiniz, mesela tam da mevsimi olan kestaneli pilav ile.

Afiyetler ola :) 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder