1 Haziran 2014 Pazar

O Biiiiiiiir Çikolatalı Çilekli Pasta (:

Son aylarda doğum günü pastalarını evde yapmak gibi bir huy gelişti bende. Hayır öyle tahmin ettiğiniz gibi şeker hamurlu süslü pastalardan değil yaptıklarım. Kekimtrak bir pandispanyanın arasına muhallebimtrak bir sos ve üzerine çikolata, meyve, fındık, fıstık falan filan. Çok havalı değil ama pek samimi :)

Lafı çok uzatmadan tarife geçeyim çünkü tarif baya uzun.. (:


Pandispanya

Pandispanyanın tarifi Müge Hanım'ın Hünerli Bayanlar blogundan aldım. Pasta yapmaya meraklıysanız tariflerine göz atmanızı tavsiye ederim.  Tam dokuz farklı pandispanya tarifi var. 

Malzemeler
  • 4 yumurta
  • 4 Türk kahvesi fincanı toz şeker
  • 3 Türk kahvesi fincanı un
  • 1 Türk kahvesi fincanı buğday nişastası
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı kaynar su
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtıyoruz.Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelene kadar çırpıyoruz, ardından şekerin yarısını ekleyip şeker eriyene kadar çırpmaya devam ediyoruz. Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şekeri ve kaynar suyu 6-7 dakika çırpıyoruz. Ardından sırayla yağı, elediğiniz toz malzemeleri ve yumurta aklarını ekleyerek hamurumuzu yağlanmış ve unlanmış kalıba döküyoruz. 45-50 dakika kadar fırında pişiriyoruz. Kürdan testi ile pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz :) Piştikten sonra pandispanyamızı soğumaya bırakıyoruz. 

İç Krema

Malzemeler

  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya
Toz şeker, un ve vanilyayı derin bir tencerede karıştırın. Önce toz malzemeleri karıştırmak, süt eklendiğinde topaklanma riskini yok edecektir, alın size minik bir mutfak sırrı size :) Sonra sütü ekleyip, tencereyi ocağa alıyoruz. Kısık ateşte sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Koyulaşıp kıvamını bulduğunda ocağı kapatıp tereyağını ekliyoruz ve karıştırmaya devam ederek tereyağını eritiyoruz ve ılımaya bırakıyoruz.

Soğuyan pandispanyayı enine ikiye bölüyoruz. Alt tabanı tabağa alıp, hafif ılımış olan iç kremayı kenarlarından taşmayacak şekilde üzerine yayıyoruz ve üst tabanı kapatıyoruz. Dilerseniz ara kata çilek, damla çikolata veya dilediğiniz başka bir şey ekleyebilirsiniz. Ben kremanın meyvenin tadını ekşittiğini düşündüğüm için tercih etmiyorum. 

Dış Krema

Malzemeler
  • 200 gr çikolata ( Ben Ülker'in pasta çikolatasını kullandım. Kıvamı çok iyi oldu ama tadı çok yoğun, kakaosu çok fazla. Bitter çikolata sevmeyenlerin beğeneceğini sanmıyorum. )
  • 200 ml krema
Kremayı sos tenceresine alın ve ısıtın. Çikolatayı bıçak yardımı ile ufak parçalara ayırarak kremanın içine ekleyin. Çikolata hızlı yanan bir gıda olduğu için tencereyi en küçük gözde ve en kısı ayarda ısıtmanızı öneririm. Çikolata tamamen eridikten sonra pastayı kaplamadan önce biraz soğumasını bekleyin. Sıcak krema eriyip akacak ve pastayı kaplamanızı zorlaştıracaktır. Soğuduktan sonra kremayı önce pandispanyanın üzerine dökün sonra spatula yardımı ile yayarak düzeltin ve kenarları kaplayın. 

Pastanızı bu şekilde buzdolabında 3-4 saat beklettikten sonra servis öncesinde çilek ve antep fıstığı ile süsleyin. Aynı tarif vişne ve fındık ile de çok leziz oluyor, damak tadınıza hangi meyve uygun ise onunla deneyebilirsiniz.



Pastamız servise hazırdır :)

Sevgiler







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder